neděle 11. září 2016

Jonas Jonasson - Analfabetka, která uměla počítat

Originální název: Analfabetka, která uměla počítat
Žánr: Literatura světová, Romány
Autor: Jonas Jonasson
Rok vydání v Čr: 2014
Počet stran: 414
Nakladatelství: Panteon
Přeložil: Luisa Robovská





Anotace:
Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.

čtvrtek 8. září 2016

Angela Marsons - Němý křik

Originální název: Silent Scream
Žánr: Detektivka, Literatura světová
Autor: Angela Marsons
Rok vydání v Čr: 2016
Počet stran: 336
Nakladatelství: Knižní klub
Přeložil: Ludmila Hanzlíková






Anotace:
Ani ta nejtemnější tajemství nezůstanou pohřbená navždy…

Pět postav stojí u mělkého hrobu. Jeden po druhém se vystřídali při jeho kopání. Jáma pro dospělého by zabrala víc času. Zmařili nevinný život, ale uzavřeli smlouvu a zpečetili ji krví.
Po letech se středoanglické Black Country ocitá v šoku – nejprve je nalezena brutálně zabitá ředitelka místní chlapecké školy, následuje objev lidských ostatků u bývalého dětského domova. A další hrůzné zločiny… 
Detektiv inspektor Kim Stoneová si záhy uvědomí, že hledá zvrácenou osobu, jejíž vražedná pouť trvá už pár desetiletí. Že je třeba ji dopadnout, než znovu udeří. A že nezbývá než se co nejdřív vyrovnat s vlastními démony z minulosti. Protože jinak by už mohlo být příliš pozdě.
Ohromující!“ Mail on Sunday. Déle než měsíc vévodil Němý křik žebříčku bestsellerů britského Amazonu, na něm (i na americkém Amazonu) byl pátou nejprodávanější knihou roku 2015. Tento úspěch rázem katapultoval Angelu Marsonsovou mezi nejčtenější autory krimi v současnosti. (Další případ Kim Stoneové připravujeme k vydání ještě letos.)

středa 7. září 2016

Recenze: Bábovky - Radka Třeštíková

Originální název: Bábovky
Žánr: Romány, Literatura česká
Autor: Radka Třeštíková
Nakladatelství: motto
Počet stran: 328







Anotace
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které ji on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svoji dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá dcera? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo ztratil, kdo utratil, kdo našel a kdo je bude muset vrátit ? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí,  nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračuje dál, někdy šťastně, někdy ne, takový je život. 

úterý 6. září 2016

Přečteno Srpen 2016

Zdravíme všechny čtenáře,

je tu září a s ním tu máme opět naši rubriku přečteno, nyní za měsíc srpen.

Celkově jsme přečetli 5 knih z toho P. přečetla jen jednu knihu, protože tento měsíc byl moc pracovní a na knihy nezbývalo tolik času kolik by si přála,  a M. přečetl 4.

Pojďme se mrknout o jaké knihy se jednalo.